Årets livsgärning 2020: Elizabeth Malmquist

Sedan 1999 har BTF delat ut priser varje år för att uppmärksamma och uppmuntra medlemmarnas insatser för föreningen och KBT. I år gavs priser i kategorierna Årets livsgärning, Årets informationsspridare, Årets doktorsavhandling och Årets kliniska insats. För att ytterligare uppmärksamma pristagarna har vi under de senaste veckorna publicerat intervjuer med dem här på bloggen. Sist ut är Elizabeth Malmquist som fick priset för Årets livsgärning med motiveringen:

ElizabethMalmquist_foto Anna von Brömssen.png

Elizabeth Malmquist, leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare, har under lång tid av sitt yrkesverksamma liv varit mycket aktiv i att sprida, utbilda och handleda i DBT. Hon har gjort Värnamo till ett mecka för DBT och tillsammans med bland andra professor Alan Fruzzetti hjälpt hundratals kliniker och många nya DBT-team att förstå, uppleva och praktiskt öva på DBT. Hon är en helgjuten beteendeterapeut som står med fötterna tryggt förankrade i inlärningspsykologin. Hon ser samtidigt mervärdet av acceptans och dialektik, och har ett hjärta som bultar för de emotionellt instabila. Det är Elizabeth vi har att tacka för att det idag finns avsevärt fler DBT-team i Sverige, både inom vuxenpsykiatrin, BUP och behandlingshem, och att färdighetsträning har spritts i hela vårt land. Det har räddat liv och ökat livskvalitén för många. 

Hur känns det att få priset för årets livsgärning?

Såååå roligt! Jag har varit medlem i BTF sedan sent 70-tal eller tidigt 80-tal. Det är den förening jag känt mig mest engagerad i. Vi hade ett årsmöte i Växjö som jag tillsammans med några kollegor anordnade så jag vet hur det är också. Jag har nominerat andra till de olika priserna flera gånger. Jag fick priset för informationsspridning för några år sedan i Göteborg och blev då väldigt överraskad och glad för det. Bland annat därför har jag aldrig tänkt att jag skulle få ett pris till! Att få priset för livsgärning känns verkligen stort och oerhört hedersamt.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?

Det är lite svårt att svara på men kanske att jag under så många år har lyckats att utbilda och handleda terapeuter i KBT och DBT på ett sätt där jag, enligt utvärderingar, verkar ha hållit hög kvalitet och varit så hjälpsam för dem i deras dagliga arbete. 

Vilka är dina tre bästa tips för att bli en bättre kliniker?

  • Träna och använd DBT-färdigheter själv (speciellt färdigheter i medveten närvaro)

  • Lär ut och hjälp patienter att använda DBT-färdigheter

  • Arbeta med exponering. Fullt ut, ofta och även när det är svårt och jobbigt! Var uppmärksam på och lär dig känna igen både dina egna och patienters olika sätt att skjuta upp och undvika exponering.