Om Beteendeterapeutiska föreningen

Beteendeterapin gjorde sitt intåg till Sverige under senare delen av 1960-talet. Föreningens grundare, professor emeritus Sten Rönnberg, hade besökt USA och kommit i kontakt med denna då nya terapiform. 1971 bildades Beteendeterapeutiska föreningen av en grupp lärare och studenter vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. Sedan dess har mycket hänt. Beteendeterapi, och särskilt dess kombination med kognitiv terapi, kognitiv beteendeterapi (KBT), är i dag en ledande evidensbaserad behandlingsform för olika former av psykisk och även somatisk ohälsa. Samtidigt sträcker sig de beteendeterapeutiska principerna betydligt vidare än så. Idag hjälper dessa principer människor också i skolan, företagsvärlden och på olika typer av institutioner.

Ändamålet med föreningen är i att sprida information om beteendeterapi i vid mening. Detta görs genom att främja forskning, utbildning och behandling. Vi bedriver påverkansarbete, samlar och sprider information om beteendeterapi och verkar för att våra medlemmar arbetar i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, följer utvecklingen inom området och följer etiska principer. Som en del i detta samarbetar vi med andra svenska och europeiska föreningar som verkar för liknande mål, som sfKBT, EABCT och även med den världsomfattande föreningen WCCBT.

Det är också viktigt för oss att skapa en livskraftig förening med gott om mötesplatser där våra medlemmar kan utbyta kunskaper. Varje år anordnar vi en uppskattad årskongress, och under 2019 har vi även inlett BTF-salong – en serie föreläsningar som ibland följs av en after work. Läs mer på eventsidan!

 
 
youssef-naddam-iJ2IG8ckCpA-unsplash.jpg

BTF består av medlemmar och studerandemedlemmar. Våra medlemmar är framförallt kliniker som är utbildade inom och praktiserar beteendeterapi. Vi välkomnar alla professioner som arbetar inom fältet, såsom psykologer, psykoterapeuter, socionomer, fysioterapeuter, läkare, sjuksköterskor, logopeder, arbetsterapeuter, dietister och forskare inom relevanta ämnen. Därtill välkomnar vi personer som är intresserade av beteendeterapi att bli medlemmar oavsett utbildning och yrke.

 

Alla medlemmar får fyra gånger per år den digitala medlemstidningen Beteendeterapeuten. I den finns information om vad som händer inom beteendeterapin i Sverige och internationellt. Alla medlemmar får också den vetenskapliga tidskriften Cognitive Behavior Therapy utan extra kostnad. I medlemskapet ingår också möjlighet att gå på årskongressen till reducerat pris. Vill du bli medlem?