Årskrönika: Om 2021 stod sig slätt – vad händer då 2022?
Ledare Beteendeterapeuten 1-2022
Vid förra årets ledare i början av 2021 stod jag inför att kliva på mitt tredje år som ordförande i BTF och funderade lite över detta med att alla goda ting är tre. Så hur blev dessa tre år och vadtänker jag inför ett fjärde år?
Mitt tredje år som ordförande var liksom både mitt första och andra år riktigt utmanande för mig och styrelsen. Det första året 2019 var allt nytt och alla i styrelsen, förutom medlemssekreteraren, var nytillsatta. Vi kom igång med BTF-salonger i oktober så vi fick bli berikade med kunskap och umgänge! Mycket fokus lades på att få till en ny hemsida och det andra året 2020 började lovande med att den nya hemsidan sjösattes. Vi fortsatte också med flera BTF-salonger på plats både i Stockholm och Malmö. Men sen övergick fokus till att hantera krisläge i samband med Covid-19 och behöva ställa in en årskongress, skjuta fram en motion och med nöd och näppe få till ett årsmöte för att kunna starta upp med nästa styrelse. I den styrelsen var vi åtminstone inte alla nya i rollen och det var skönt! Det var också det året vi kom igång med BTF-salonger på länk vilket uppskattades av medlemmar som inte kunde vara med på plats. Och vad gjorde man inte nu på länk!?
Sen på hösten kom det sorgliga budet att föreningens grundare Sten Rönnberg gått ur tiden. Från 2020 tog jag med mig tre löften in i 2021:
Öva tacksamhet genom att uppmärksamma det som faktiskt finns
Att inte ta något för givet och att skapa från det som ges
Att se när det är dags att släppa taget till förmån för något annat
Tacksamhet har sannerligen varit välbehövligt att träna på när det återigen blev ett år när så mycket inte har blivit som tänkt och när annat överraskande nog blev av. Jag är tacksam över tekniska lösningar som gjort att vi har kunnat mötas. Jag är tacksam över alla som vill ställa upp och hålla i salonger. Jag är tacksam för min styrelse som har gnetat på och att vi faktiskt fick en arbetshelg. Jag är tacksam för engagemanget som gjorde att jubileumskongressen blev så bra.
Jag är tacksam över att för första gången åka med på ”Psykologer åker båt” fast det krockade med SWABA’s höstträff. Jag är tacksam för att jag fick vara med på sfKBT’s årskongress på länk. Jag är tacksam över att min muskelskada läkte och att jag fick springa Stockholm marathon i gott sällskap med några andra BTF-medlemmar. Jag är tacksam över mycket mer – när man väl börjar är det svårt att sluta! 2021 var bitvis helt rätt!
Det var alltså inte givet att en hejdundrande jubileumskongress och fest skulle äga plats i Uppsala när föreningen fyllde 50 år. Det var svårt att släppa taget om det! Och vi skapade något annat – en jubileumskongress på länk med många fina programpunkter och återblickar. Att allt skulle kosta 50 kronor var möjligt när omkostnaderna blev så låga. Alla jubileumssalonger som vi hade dessförinnan hölls till viss del av personer som skulle ha hållit programpunkter på den inställda årskongressen i Linköping – det kallar jag återvinning!
Så lite blandade siffror för 2021:
9 jubileumssalonger
9 BTF-salonger
1 jubileumskongress på länk
10 kr första året i medlemskap för studenter
1 slopad kursplan som existerar på hemsidan tills att nya stadgar finns
4 utdelade priser:
Sten Rönnbergs pris för livsgärning för BTF eller KBT till Sandra Bates
Pris för informationsspridning om beteendeterapi eller KBT till Lars Klintwall
Pris för doktorsavhandling om beteendeterapi eller KBT till Erik Forsell
Pris för examensuppsats om beteendeterapi eller KBT till Tobias Hagberg och Patrik Manhem
2 förluster för KBT-världen i november:
Aaron T. Beck avled 1 november – “den kognitiva terapins fader”
Robert J. Kohlenberg avled 28 november – mannen som tillsammans med Mavis Tsai skapat en beteendeteoretisk modell ”Functional Analytic Psychotherapy” med fokus på relationer.
Inför 2022 har jag redan lovat fler BTF-salonger. Det kunde man höra mig säga på sista salongen 2021 som hölls av självaste Martin Oscarsson, författare till boken ”Tio i tolv” och dessutom vår medlemssekreterare i styrelsen. Men när jag nu potentiellt går in i år fyra – är då goda råd dyra eller ska man ta det lite på lyra? Att jobba med stadgarna har kostat på eftersom det är ett evigt vridande och vändande. Men förhoppningsvis kommer det vara värt det! Mitt hopp om löfte inför 2022 är att med nya stadgar kan BTF gå från att vara kontrollerande till att vara inkluderande. En intresseförening ska man inte behöva intyga kompetens utifrån en slopad kursplan för att bli fullvärdig medlem i. Ett annat löfte är mer samverkan med vänföreningarna och vi har nu tagit steg för att träffas en gång per termin. En ny vänskap har också skapats med den nygrundade svensktalande KBT-föreningen i Finland och de har redan bjudit in oss alla till deras första event på länk i mars. Apropå länk är ett annat löfte att Beteendeterapeuten går över i digital form. Då var vi uppe i fyra löften och fem blir det väl på nästa årskrönika om jag väljer och ni ger mig förtroendet att fortsätta med denna nummersvit.
Slutligen ett stort tack till Alejandro för din insats som redaktör för Beteendeterapeuten! Nu hoppas vi att du kan få lämna över till någon som tar över ansvaret att hitta bra innehåll i ett nytt format. Jag tror att du kan vara en av dem som bidrar till detta med dina betraktelser. Även om du nu går på evig semester så lär du inte checka ut från BTF!
Johanna Morén, BTF:s ordförande