Klinisk insats
1999-2023
2023
Marianne Lundahl
Marianne har länge varit handledare för både DBT-team och KBT:are i Sverige. Hon har med sitt engagerade sätt och ödmjuka hållning hjälpt särskilt konsultationsteam i vått och torrt. Man får stöd i det mesta och hon för med mjuk hand teamet mot den riktning teamet just då behöver. Oavsett om det är dialektala sammanbrott eller patienter med stora behov som är den utmaning man står för just då.
Marianne har under många år engagerat sig i handledarfrågan inom föreningen och stått år efter år i handledarrådet/nätverket.
Trots sina privata uppdrag så har Marianne länge arbetat inom den offentliga vården med en av de mest sårbara och komplexa patient grupperna (ungdomar med emotionell instabilitet och självskada).
Det om något bör premieras!
2022
Maria Bragesjö
Maria har blivit ansiktet utåt gällande evidensbaserade insatser för de som drabbas av trauma och PTSD. Med själ och hjärta har hon lagt ner avsevärd tid för att få tillgång till kunskap och erfarenhet av metod för att bli en riktigt bra kliniker samt för att utveckla och sprida metoden vidare. Hon har korsat Atlanten många gånger för att träffa professor Edna Foa som har utvecklat den mest beforskade metoden på området – PE (prolonged exposure).
Sedan länge är hon själv certifierad utbildare och många kliniker har fått sin utbildning av henne. I sin kliniska gärning har hon önskat att fler ska få hjälp tidigare för att slippa utveckla kroniska och långvariga besvär. Hon har därför valt att forska på hur den skulle kunna göras mer tillgänglig på ett tidigare stadium. Denna forskning höll först helt på att gå i stöpet på grund av organisationsförändringar som försvårade möjligheten att förmedla interventioner inom 72 timmar efter PTE (potentiellt traumatisk händelse).
Men Maria har inte gett upp, utan har valt att i stället att göra hela bedömningen och behandlingen digital samt att inkludera individer som har något längre tid från sitt initiala trauma och något fler symtom innan de erbjuds insatsen. Denna insats har fått namnet CIPE (Condensed Internet-delivered Prolonged Exposure) och resultaten visar att det är en genomförbar, acceptabel och effektiv tidig intervention efter trauma när den ges de första två månaderna efter exponering för PTE till symtomatiska individer. CIPE kan avsevärt öka tillgången till denna typ av tidiga insatser och kan visa sig vara en intervention som är lätt att sprida och med fördelen att den kan användas exakt när det behövs. Maria har således på många plan lyckats med att förändra möjligheten för kliniker att leverera evidensbaserade insatser till personer som drabbas av trauma och för personer som drabbas av trauma att få tillgång till dem.
2020
Thomas Tegenmark
Thomas får priset för hans arbete med att under tio år bygga upp den kliniska verksamheten på WeMinds mottagningar med målsättningen att tillgängliggöra evidensbaserad vård och revolutionera standarden för utfallsmätning i de offentliga systemen. Thomas har under detta arbete visat på både mod och kreativitet när verksamheten utformat nya system för att kvalitetssäkra vården genom både en minutiös rekryteringsmodell, vassa videofeedbackslösningar för kamrathandledning, generösa auskultationsupplägg och inte minst ett aldrig minskande fokus på utvärdering av behandlingsresultat. Ge Thomas tio år till så kommer förhoppningsvis hans kunskaper om hur man leder en verksamhet till evidensbaserad praktik att ha blivit standard för hur psykiatrisk vård ska bedrivas. Heja Thomas!
2018
Ulla-Britta Lindh
Ulla-Britta Lindh (leg. psykolog/leg. psykoterapeut/handledare) har varit kliniskt verksam sedan slutet av 1970-talet och hon har också handlett många, många studenter inom ramen för det klientarbete som ingår i psykologprogrammet. Ulla-Britta har alltid varit påläst och uppdaterad vad gäller teori och metod inom det allt bredare KBT-fältet, oförtrutet engagerad och genomgående bemött de som kommit i kontakt med henne i hennes yrkesroll med stor respekt och ödmjukhet. Hennes insats har haft stor betydelse för alla hennes klienter, studenter och kollegor - en allt igenom värdig representant för kliniskt verksamma KBT-psykologer och, framförallt, en god förebild för mig som nominerar.
2012
Anna-Clara Hellstadius
BTF:s pris för kliniska insatser gick till Anna-Clara Hellstadius för hennes arbete på mottagningen för tvångssyndrom vid Psykiatri Sydväst i Stockholm. Anna-Clara presenterade mottagningen närmare i Beteendeterapeuten 2-2012. Nomineringen löd som följer: "Jag vill nominera Anna-Clara Hellstadius för BTF:s pris i kliniska insatser. Anna-Clara är biträdande enhetschef på Mottagningen för tvångssyndrom, vilket är en specialistmottagning för personer med tvångssyndrom vid Psykiatri Sydväst i Stockholm. Anna-Clara har planerat och varit arbetsledare för samtliga dessa åtgärder (som nämns i BT 2-2012 /reds anm.). Hon har drivit frågor i stort och i smått för att skapa en bra mottagning i syfte att KBT ska förmedlas enligt rådande evidens och på det sätt som gagnar patienten. Inte sällan har detta arbete bedrivits i motvind. Jag bedömer hennes utarbetande av en fungerande struktur och rutiner vid Mottagningen för tvångssyndrom som en extraordinär insats, väl värdigt BTF:s pris för kliniska insatser. "
2011
Niklas Törneke
Genom sitt skrivande (Beteendets ABC och Relational Frame Theory) har Niklas bidragit till att sammanfatta hur ny forskning inom inlärningspsykologin är relevant för kliniker samt konkretiserat hur sådan ny kunskap kan omsättas i klinisk praktik. Niklas tar sig ofta tid att på ett respektfullt och sakligt sätt bidra till diskussioner kring viktiga psykoterapeutiska frågeställningar, exempelvis på KBT-listan samt då han föreläser och presenterar. Sammantaget bidrar Niklas därigenom på ett unikt och föredömligt sätt till att föra samman forskning och vetenskapliga frågeställningar med den kliniska praktiken. Därmed utgör han en förebild och inspiration, såväl för kliniskt arbete som för sin personliga stil.
Bedömargruppen delade helt den motivering som lades fram i nomineringstexten ovan. En bedömare uttryckte det såhär: ”Solklart! Har aldrig varit med om en mer påläst och inspirerande förläsare oavsett ämne. Niklas är en av få som kan göra beteendeanalys enkelt!” En annan utvecklade det ytterligare: ”Något som kan tilläggas är att Niklas hjälpt till att förena yrkesutövare från olika discipliner genom att närma sig kliniska frågor utifrån vetenskap och forskning”.
2009
Ata Ghaderi
Motiveringen har tyvärr gått förlorad.
2004
Bengt Andersson
Motiveringen har tyvärr gått förlorad.
2001
Steven Linton
Motiveringen har tyvärr gått förlorad.
2000
Lars-Göran öst
Motiveringen har tyvärr gått förlorad.