Informations-
spridning
1999-2023
2023
Björn Skoruppa
Björn Skoruppa har under flera år verkat inom psykiatrin i Göteborg för att alla patienter, oavsett belastning, ska erbjudas evidensbaserad vård. Såväl internt som offentligt har Björn tagit ställning, och gjort personliga uppoffringar. Han har konfronterat kollegor och ledning och krävt svar till varför KBT inte erbjuds alla patienter. Av denna anledning tilldelas Björn priset som årets informationsspridare i KBT.
2022
Alejandro Munoz Retamal & Per carLbring
Alejandro har varit redaktör för föreningens populära medlemstidning Beteendeterapeuten de senaste tre åren. Vi vill särskilt uppmärksamma just denna tidning som ligger närmare föreningen och medlemmarna i fokus – mer som en lokaltidning än vår högt flygande internationella vetenskapliga tidskrift. Här har medlemmarna fått tillgång bokrecensioner, rapporter från olika kongresser, intressanta intervjuer med medlemmar i föreningen, axplock från diskussioner på medlemslistan och betraktelser om angelägna fenomen i samhället både nationellt och internationellt. Tidningen har också varit en länk mellan styrelsen och dess medlemmar, med ledare från ordföranden, nyhetsbrev från styrelsen och presentation av dess medlemmar.
Alejandro är en i raden av redaktörer men blir historisk eftersom i samband med att han slutar så kommer tidningen att övergå till en digital form. Nog är det något alldeles särskilt med en konkret tidning av papper som dimper ner i brevlådan! Att få bläddra i dess innehåll och riktigt känna hur mycket personligt engagemang som finns i texterna och de fina bilderna på dess sidor.
Tack, tack, tack och återigen tusen tack till dig Alejandro och dina föregångare! Vi hoppas att den funktion som Beteendeterapeuten har fyllt för medlemmarna kan axlas även i digital form.
När Per Carlbring nu kliver av som redaktör för vår vetenskapliga tidskrift Cognitive Behaviour Therapy har han varit den trogen i över 20 år! Där kan man prata om lojalitet! Han klev in som redaktör år 2000 och blev chefredaktör 2009. Hans engagemang har lett till att tidskriften ständigt förbättras och befinner sig bland de finaste internationella tidskrifterna inom klinisk psykologi. Vi talar om informationsspridning på hög nivå och för detta ska han ha en eloge!
Utöver detta står Per Carlbring för en guldgruva när det gäller att undersöka problematik och utvärdera behandling. F-banken är en databas för formulär med information om vad de används till och instruktioner om hur de används samt psykometriska data och hänvisning till artiklar. Den är tydlig och uppdateras ständigt, vilket gör att den är en seriös källa till mycket användbar information för kliniker i deras arbete, men också för handledare att introducera sina studenter i. Har man väl kommit i kontakt med F-banken så återvänder man.
2021
Lars Klintwall
Lars Klintwall har tagit sig an den känsliga, viktiga och svåra uppgiften att lära oss hur vi ska förstå våra barn och deras beteenden. Genom podden Barnpsykologerna, SVT-produktionen våra Barns hemliga liv, böckerna "Leka, äta, prata" och "Veterinären som var rädd för hundar" har Lars bidragit med forskningsbaserad kunskap om hur barn faktiskt fungerar i allt från den vanligaste vardagen till de svåraste sociala situationerna. Han har utifrån gedigna kunskaper i beteendeterapi gett råd kring hur barns rädsla, ångest och sociala svårigheter kan förstås och behjälpas. Detta kunskapsspridande har präglats av stort engagemang, värme och intresse. Genom sin gärning har Lars bidragit till att öppna allmänhetens ögon för hur barn faktiskt är, vilket alla dessa bättre förstådda och rädslobefriade ungar säkerligen kommer vara tacksamma för.
2020
Alexander Rozental
Alexander har under det gångna året frekvent deltagit i olika mediala sammanhang, både nationellt och internationellt. Oavsett om det är i en podcast, en intervju i Wall Street Journal eller Sveriges Radio, en tv-soffa med Malou eller på sin egen Facebook-sida och oavsett vilket av Alexanders många expertområden det rör sig om så gör han det alltid professionellt och representerar KBT på ett föredömligt sätt. Lättillgängligt utan att göra avkall på nyanser och komplexitet.
2019
LIV SVIRSKY
Hur känns det att vinna priset för årets informationsspridare?
Otroligt hedrande och roligt! Det finns så många inom BTF som gör en viktig insats genom att sprida information så det känns väldigt roligt att i det sammanhanget få en utmärkelse!
Vilken information är du gladast över att du har spridit?
Det som jag tycker känns viktigt är att sprida information som är evidensbaserad och det är vad jag är mest mån om, oavsett i vilket sammanhang jag får möjlighet att göra det. Sen får jag nog säga att jag tycker det känns extra angeläget att sprida den sortens kunskap när det gäller barns psykiska mående och välbefinnande. Jag upplever att behovet är större där då tillgången på forskning och lättillgänglig litteratur är mindre. Roligast just nu måste jag nog säga att vår podcast ”Barnpsykologerna” känns, där vi (jag och Lars Klintwall) får möjlighet att intervjua en massa experter – många av dem BTF:are – om deras kunskaper. Lyxigt att få lära av dem och känns så fint att i vår lilla kanal kunna erbjuda föräldrar sådan spetskompetens i enkelt format.
Har du några tankar kring hur och vad för information du vill sprida längre fram?
Jag kommer försöka ta de tillfällen jag får för att fortsätta i samma anda. Just nu finns inga planer på en ny bok men skulle det dyka upp en spännande idé upp skulle det vara roligt. Barns psykiska hälsa ligger mig fortsatt varmt om hjärtat. Och även klimatfrågan känns viktig, inte minst med tanke på våra barn och deras framtid, så om allt går som jag hoppas kommer jag försöka inkludera även det i mina försök att sprida kunskap.
2017
Björn Paxling
Ingen person har betytt mer för informationsspridning och marknadsföring av KBT i Sverige och Europa under senare år än Björn Paxling. Outtröttlig och med glödande engagemang har han under fem års tid lett planeringen och genomförandet av EABCT i Stockholm 2016, med följden att kongressen blev en stor publik- och innehållsmässig framgång. Ingen förtjänar därför bättre än Björn att tilldelas Beteendeterapeutiska föreningens pris för informationsspridning och marknadsföring i år.
2016
Anna Bennich
Anna Bennich är sannolikt en av de allra mest igenkända av våra medlemmar, när det kommer till befolkningen i landet i stort. Hon medverkar regelbundet i ett antal TV-program, vid sidan av sitt arbete som psykolog och under 2015 också sitt författarskap som även det riktas mot allmänheten som publik. Anna är en modern, klok och kunnig representant för BTF!
2015
Lars-Göran Öst
Pristagaren reste under hösten 2014 till fyra olika städer med workshopen: ”Vikten av evidensbaserad psykoterapi - hur skall vi säkra KBT:S framtid i Sverige”. Dessa var gratis för medlemmar och värvade också en del nya medlemmar - och allt skedde på pristagarens eget initiativ helt på ideell basis. Han la också ner ett gediget och omsorgsfullt arbete på att finna empiriskt förankrade svar på alla deltagares frågor. Under året har även denne persons arbete med föreningens remissvar till Socialstyrelsen under våren 2014 uppmärksammats i nomineringarna.
2014
Elisabeth Malmquist
Den nominerade är representant ur den andra generationen av beteendeterapeuter som är spridd över landet och har på olika sätt varit pionjärer i att etablera metoder från BT och KBT i den kliniska verkligheten. Elisabeth Malmqvist får priset för sin gärning att med Värnamo som bas ha gjort stora insatser både pedagogiskt och kliniskt vilket i hög grad bidragit till spridning av god information och marknadsföring av KBT.
2013
Liria Ortiz och Martin Forster
Detta år fick Liria Ortiz och Martin Forster dela på priset för att de, som det stod i nomineringen, ”utför sedan flera år gedigna och outtröttliga insatser i DN:s frågespalt där de hjälper läsarna att hantera olika svårigheter som livet erbjuder, framför allt i relationer och föräldraskap. Utifrån psykologisk kunskap och specifikt KBT ger de läsarna både klokskap, värme och evidensbaserade råd. De är värdiga vinnare av priset i kategorin informationsspridning/marknadsföring”. De kommenterar själva priset såhär:
2012
Håkan Wisung
Håkan Wisung är VD för Psykologpartners och har med visioner och värme byggt upp Sveriges största KBT-företag. Trots företagets storlek har Håkan aldrig släppt sina grundvärderingar - att sprida god KBT och inlärningsteori.
2011
Dan Katz
Dan har under en längre tid outtröttligt arbetat med att sprida kunskap om KBT på en rad olika sätt. Dels har han gjort detta som kontaktperson och kontaktförmedlare (i BTF) för journalister som söker intervjupersoner (patienter och behandlare) men han har också kontinuerligt bevakat och bidragit med skrivelser kring viktiga offentliga utredningar, som HSV:s granskning av psykoterapeututbildningarna och den så kallade ”behörighetsutredningen”. Detta är sammanhang där det annars funnits en risk att KBT beskrivits på ett otillräckligt/felaktigt sätt.
Dan har även varit särskilt drivande kring att uppmärksamma problemet med aktörer inom terapifältet som saknar legitimation (eller annan relevant auktorisation) och som i flera fall utgett sig för att bedriva KBT utan erforderlig kompetens/utbildning. Hans insatser har bidragit till att denna fråga uppmärksammats i rikstäckande media med en efterföljande offentlig diskussion. Dan har själv också på ett föredömligt sätt besvarat journalisters förfrågningar och medverkat i media vid flera tillfällen.
Hans engagemang i dessa frågor innebär att han offrat en betydande mängd tid och energi för att främja och skydda beteendeteori/beteendeterapins (KBT:s) anseende. Man kan säga att Dan brinner för dessa frågor - att främja och bevaka det sätt på vilket KBT och beteendeteori/terapi beskrivs och diskuteras i offentliga sammanhang. Genom detta engagemang har han, på ett påtagligt sätt och vid upprepade tillfällen, spridit information/marknadsfört beteendeterapi (KBT) och förtjänar därför BTF:s pris för detta.
2009
Gerhard Andersson
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.
2008
Sten Rönnberg
År 2008 delade man ut priset till Sten Rönnberg som är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, handledare och professor emeritus i socialt arbete. Han hade då varit pensionerad i 12 år men arbetade bland annat med att i Norrbotten få till stånd en tredje grundläggande kurs i psykoterapi med inriktning mot KBT. Sten blev först nominerad av en av hans elever på en KBT-utbildning (Steg 1) i Norrbotten men detta ändrades av bedömarna till att bli en utmärkelse i kategorin informationsspridning/marknadsföring.
2007
Per Carlbring
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.
2005
Martin Forster
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.
2004
Anna Kåver
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.
2000
Olle Wadström
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.
1999
Per Borell
Tyvärr har motiveringen gått förlorad.