Inom de flesta hälso- och sjukvårdsprofessioner finns idag en förväntan om att de insatser som erbjuds ska vila på vetenskaplig grund. I psykoterapi innebär det ofta att vi pratar om evidensbaserade interventioner (EBI) och i vilken grad vi kan och borde använda dessa i vår vardag. Att använda EBI i praktiska sammanhang kan vara svårt delvis på grund av att den lokala kontexten väcker frågor som täcker ett vidare område än den forskningsmiljö där metoderna initialt har utvärderats. Detta försätter kliniker i en situation där de tvingas fatta beslut om huruvida de ska modifiera kontexten så att interventionen kan användas med hög grad av följsamhet eller om de ska modifiera interventionen för att passa målkontexten.
Denna salong kommer att ge en kort sammanfattning av ett forskningsprojekt som fokuserat på att utforska hur yrkesverksamma hanterar dessa följsamhet- och anpassningsbeslut vid tillämpning av föräldrastödsprogram såsom ABC, Komet, COPE och Connect. Presentationen kommer också att beröra vårt sätt att tala om och tänka på följsamhet, med särskilt fokus på sådant som kan försvåra diskussionen om vad vi faktisk gör och vad som styr oss i vår kliniska vardag. Förhoppningen är att väcka intressanta reflektioner och diskussioner kring denna komplexa fråga som berör oss alla som arbetar kliniskt.
Denna salong hålls av Kristoffer Pettersson som disputerar med avhandlingen ”Navigating fidelity-adaptation dilemmas during the application of evidence-based” på Mälardalens universitet i januari.
Föreläsningen sker online via Zoom på den här länken: https://us02web.zoom.us/j/84663417061?pwd=cExkVkl6d3N4ZzlBTjViZlJTdzJlZz09&fbclid=IwAR1kxTvIexw1YuAhf_0i1vvF9Vj0p8B99yOH2zt8SbYqaZp3opVHjL8mlGU#success